A két történet ránézésre teljesen egyforma, de ha figyelmesen olvasod, felfedezheted az apró eltéréseket. Találd meg és pirossal karikázd be a különbségeket!

Első történet

Ízlésesen berendezett, hangulatos rendelő. A falon jó hozzáértően válogatott, modern képek. Meleg, kellemes fények. A puha karosszékekben egymás kezét fogva ül a fiatal pár, a lány szőke, a fiú fekete hajú, messziről látszik, hogy nagyon szeretik egymást. Csillog a szemük, egymást nézik, próbálnak figyelni arra, ahogy az orvos az asszisztenssel könnyed hangon összegzi a hallottakat.

– Páciens neve?
– Tóth Tímea.
– Kora?
– 28 év
– Utolsó menstruáció első napja:
– Augusztus 24.
– Női ökölnyi uterusban egy élő embrió. Mandulányi. – írja az orvos és lelkesítő pillantást vet a párra.
– CRL?
– 32 mm

Az orvos széles mosollyal a pár felé fordul.

– Hogyan tovább a kis magzattal?
– Annyira boldogok vagyunk, összeházasodunk, még szerencsére pont meg tudunk szervezni mindent, hogy ne úgy nézzek ki az esküvőmön, mint egy labda. Ha fiú lesz, akkor az édesapja nevét kapja, ha lány, akkor Annabell lesz, egy sorozatból választottuk, olyan szép, nem? És…
– Elnézést, hogy közbeszólok, persze még nagyon is időben vagyunk, de szép lassan elkezdhetünk gondolkodni arról…

Az asszisztens, aki egyben a lány választott szülésznője is lesz, eddig látszólag türelmesen várt, most izgatottan közbevág:

– Már mindent átbeszéltünk, és Timiék nagyon lelkesek. Elkezdtük végigvenni, hogy a házassággal együtt hogyan születhet meg ideális körülmények között a baba, hogy fogják előkészíteni a babaszobát, hogy fogják megtanulni a helyes légzést a kitoláshoz, hogy fogják gondozni, hogy fognak gondoskodni róla… Olyan sok minden vár ránk!

A lány bájos arcán legördül az első könnycsepp, majd sírásban tör ki. A boldogság, a megkönnyebbülés hetek óta elfojtott könnyei ezek. Hát ilyen ez az érzés! Így kezdődik egy élet…

Második történet

Rendelő. A falon képek. Fények. A székeken egymás kezét fogva ül a fiatal pár, a lány szőke, a fiú fekete hajú, messziről látszik, hogy nagyon szeretik egymást. Szemükben félelem csillog, egymást nézik, próbálnak figyelni arra, ahogy az orvos a gondnoknővel síri hangon összegzi a hallottakat.

– Páciens neve?
– Tóth Tímea.
– Kora?
– 28 év
– Utolsó menstruáció első napja:
– Augusztus 24.
– Női ökölnyi uterusban egy élő embrió. Mandulányi. – írja és megvető pillantást vet a párra.
– CRL?
– 32 mm

Az orvos széles vállával a pár felé fordul.

– Hogyan tovább a magzattal?
– Szeretjük egymást, összeházasodunk, Timinek van egy fehér ruhája, nagyon szép lesz benne. Ha fiú lesz, akkor az én nevemet kapja, ha lány, akkor Annabell lesz, egy sorozatból választottuk, olyan szép név…
– Muszáj közbe szólnom, még éppen időben vagyunk, de döntenünk kell arról…

A lány gondnoka eddig látszólag türelmesen várt, most hirtelen felpattan, és idegesen, remegve közbevág:

– Már mindent elmondtam ezeknek a féleszűeknek. Egész egyszerűen ez a házasság és ez a baba, vagy mi, nem születhet meg. Hogy fogják eltartani? Hogy fogják felnevelni? Hogy fogják gondozni? Hogy fognak gondoskodni róla? Gyorsan kell intézkednünk, olyan sok adminisztráció vár ránk az abortuszig!

A lány bájos arcán legördül az első könnycsepp, majd sírásban tör ki. A rettegés, a reményvesztettség hetek óta elfojtott könnyei ezek. Hát ilyen ez az érzés! Így ér véget egy élet…

A második pár lánytagja mentálisan középsúlyosan fogyatékossággal élő, melynek oka a születésekor történt komplikációk következménye. A fiú enyhe fokú mentális fogyatékossággal élő, egy autóbaleset következményeként. A két 32 mm-es magzat a háttér ismeretében egyenlő eséllyel indul az egészséges élet felé. Az egyenlő esély biológiai értelmében.

Kucsinka Gabriella – Rácz Zsuzsa

foto: ©Soós Bertalan

Cselekvőképességükben korlátozottak

A fogyatékos állampolgároknak egy jelentős része áll gondnokság alatt, ami azt jelenti, hogy az életük apró-cseprő ügyeit leszámítva semmiről sem dönthetnek önállóan. Nem rendelkezhetnek egészségügyi beavatkozások engedélyezéséről sem, így például terhesség megszakításról sem. Munkánk során gyakran tapasztaltuk, hogy bár két ember szeretne gyermeket vállalni, finom vagy nyílt nyomásgyakorlással eltérítik őket ettől. Különösen igaz ez akkor, ha egyikük intézetben él. Mindez annak vizsgálata nélkül történik, hogy ők valójában képesek lennének gyermek nevelni vagy milyen segítség mellett tudnának szülőkké válni. Emellett az új Polgári Törvénykönyv fenntartotta a sokszor „jogi halálként” is emlegetett, teljes cselekvőképtelenséget okozó gondnokságot. Azok az állampolgárok, akik ilyen gondnokság alatt állnak, nem köthetnek házasságot. A magyarországi gyakorlat azt mutatja, hogy a gondnokság alatt állók rendkívül sokszínű csoportot alkotnak – a fenti szabályok mégis egységesen zárják el őket attól, hogy családi életük megválasztásáról döntsenek.